Väsyttää, olo on ärtynyt ja veto poissa kaikin puolin. Seksi ei kiinnosta. Yöunikin on katkolla, hikoiluttaa ja kolottaa. Ikääntymisen mukana tuomia vaivoja?

 

Hormonivaje saattaa vaikuttaa kroppaan ja pääkoppaan

Tyypillisesti mies hakeutuu hoitoon oireiden takia. Testosteronivajeen oireet voivat olla fyysisiä: äkkinäisiä hikoilupuuskia ja kuumia aaltoja sekä nivel- tai lihaskolotuksia. Oireet voivat ilmetä myös henkisellä puolella: tuntuu että on veto poissa. Masennus ja ärtyneisyys tulevat pintaan herkemmin, ja yöuni on katkonaista. Töihin voi olla vaikea keskittyä. Seksi ei kiinnosta niin kuin ennen ja aamuerektioitakin on harvemmin.

 

Oireet ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, sillä niiden taustalla voi olla myös muita sairauksia tai ongelmia, kuten sokeriaineenvaihdunnan oireet, masennus, alkoholin liikakäyttö, liikunnan puute tai epäterveelliset elintavat. On siis hyvä muistaa, että huomattavatkaan oireet eivät liity suurella osaa potilaista mataliin testosteronipitoisuuksiin.

 

Testosteronivajeen oireet

Testosteronivajeen oireita voivat olla:

 

 • Vähentynyt seksuaalinen halu

 • Erektiovaikeudet (aamuerektiot loppuvat)

 • Lihasmassa ja -voima vähenee

 • Nivel- tai lihaskipu

 • Masennuksen tunteet ja/tai ärtymys

 • Väsymys

 • Univaikeudet

 • Keskittymisvaikeudet

 • Huonontunut muisti

 • Äkillinen hikoilu ja kuumat aallot

 • Vähentynyt parrankasvu

 

Tarkista oireesi


Epäiletkö testosteronivajetta? Vastaa kysymyksiin ja selvitä onko sinulla mahdollisia testosteronivajeen oireita.

TEE OIRETESTI

Keskustele lääkärisi kanssa


Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, ota yhteys lääkäriisi testosteronitasojen tarkistamiseksi.

Testosteronivaje aikuisilla miehillä

Testosteronivajeen oireita on monenlaisia johtuen hormonin eri toiminnoista. Kaikilla ei ole kaikkia oireita ja oireita voi tulla eri aikaan ja eri laajuudella. Testosteronivajeen oireet kehittyvät usein vähitellen, ja potilaiden on siksi usein vaikea kuvailla oireitaan.

 

Testosteroni pitää yllä miehelle tyypillisiä ominaisuuksia. Siksi sen vajeessa miehelle tyypillinen kehon karvoitus ja parrankasvu vähenevät. Ihosta tulee kuiva ja ryppyinen. Muita testosteronivajeen merkkejä ovat vähentyvä lihasmassa ja rasvan kerääntyminen vatsan alueelle.

 

Hoitamaton testosteronivaje voi johtaa luukatoon ja riskiin saada luunmurtumia. Koska testosteroni vilkastuttaa punasolujen tuotantoa, testosteronivajeesta kärsivillä miehillä on usein myös tavallista matalammat veriarvot.

 

Testosteronivajeen oireet ikääntyvillä miehillä

Ikääntyvien miesten testosteronitasoissa on suuria yksilöllisiä eroja. Joillakin iäkkäillä miehillä on normaali testosteronitaso, kun taas joillakin miehillä testosteronivajeen oireet alkavat jo hyvin nuoressa iässä. Nämä erot johtuvat perinnöllisistä seikoista sekä elintavoista ja ympäristön vaikutuksista.

 

Ikääntyvien miesten testosteronivajeella ei ole tiettyjä tyypillisiä oireita verrattuna nuorempien miesten testosteronivajeeseen. Oireet vaihtelevat hormonituotannon mukaan ja muutokset kehittyvät vähitellen useiden vuosien kuluessa.

 

Laboratoriokokeella todettu matala testosteroniarvo ei vaadi hoitoja, jos muita oireita ei ole. Testosteronivajeeseen sopivia oireita ei tule hoitaa testosteronivalmisteilla, jos vajetta ei ole todennettu kahdella testosteronimittauksella.

 

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tästä testiin

Sinua voisi kiinnostaa myös