Pojasta mieheksi

Poikien ja tyttöjen sukupuolierot ovat näkyvissä jo varhain.  Lisäksi mm. transseksuaalisuus eli käsitys siitä, että on oikeasti toista sukupuolta kuin oma keho on, alkaa ilmetä jo varhaisessa vaiheessa. Silti suurin muutos tapahtuu murrosiän koittaessa, tytöillä munasarjat käynnistyvät ja tuottavat estrogeenejä, pojilla kivesten testosteronituotanto moninkertaistuu ja muuttuminen mieheksi alkaa.

Kivekset ja siitin kasvavat, lihasmassaa kertyy, luusto kasvaa pituutta ja vahvuutta, karvoitus alkaa tulla näkyviin, iho muuttuu rasvaiseksi ja paksunee (tässä vaiheessa nuorilla miehillä usein on akne), ääni möreytyy äänihuulten pituuskasvun myötä. Testosteroni vaikuttaa myös aivoihin ja esim. mielialat voivat vaihdella ja voi esiintyä ärtyneisyyttä. Samaan aikaan myös seksuaalisuus herää ja nuori mies opettelee ensin itsetyydytyksen ja aikanaan seksin saloja.

Testosteronipitoisuudet saavuttavat huippunsa nuorena aikuisena. Lisäksi ne aaltoilevat vuorokaudenajan mukaan, aamulla testosteronia on eniten ja juuri siksi miehillä usein on aamuerektioita. Sukupuolinen suuntautuminen ei riipu testosteronipitoisuuksista, ne ovat samanlaiset niin heteroilla kuin homoillakin.

PP-M_NEB-FI-0001-1/06-2019