Kivesten toiminta

Kiveksillä on kaksi päätarkoitusta: testosteronin tuotanto ja siittiöiden muodostus. Siittiönmuodostuksen normaali taso edellyttää normaalia testosteronituotantoa. Koska kivekset tuottavat testosteronia, testosteronin määrä on paljon korkeampi kiveksissä kuin kehon muissa osissa.

Hormonin saatavuutta veressä kutsutaan umpieritykseksi. Hormonien umpieritys ohjaa aivojen signaaleja. Pienestä rauhasesta, joka sijaitsee aivojen alaosassa – aivolisäkkeestä – erittyy lutenisoivaa hormonia (LH ), joka stimuloi vuorostaan kiveksiä muodostamaan testosteronia. Hormonitasot säätyvät säätelyjärjestelmän kautta, joka toimii kuin termostaatti. Kun testosteronin hormonitaso on oikea, testosteronin tuotantoa stimuloivan hormonin eritys vähenee, jolloin koko järjestelmä päätyy tasapainoon. Aivolisäke ohjaa testosteronin muodostusta, kun taas aivolisäkettä ohjaa väliaivojen keskus tai hypotalamus. Testosteronitasoa ohjailevat siis sekä aivolisäke että hypotalamus.

Siittiöiden muodostus stimuloi myös toista aivolisäkehormonia, follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH), joka kiihdyttää siittiöiden kehittymistä kiveksissä. Luteinisoivaa hormonia ja follikkelia stimuloivaa hormonia kutsutaan gonadotropiiniksi eli sukupuolirauhasten toimintaa sääteleväksi hormoniksi. Alla olevassa kuvassa näkyy signaaliliikenne aivojen ja kivesten välillä kaaviona.

PP-M_NEB-FI-0001-1/06-2019, L.FI.MKT.10.2018.6155 (video)