Mies pohtii onko testosteronikorvaushoidolla yhteyttä sydän ja verisuonisairauksiin

Tällainen yhteys testosteronikorvaushoidolla on sydän- ja verisuonisairauksiin

Testosteronikorvaushoidon vaikutukset muihin sairauksiin saattavat etenkin hoidon aloittamista harkitessa askarruttaa. Onko korvaushoidolla ja sydän- ja verisuonisairauksilla merkittävää yhteyttä?

Testosteronin normaali fysiologinen määrä on hyödyllinen miehen sydän- ja verisuoniterveyden kannalta. Testosteronin puutos liittyy epäsuotuisasti elimistön aineenvaihduntaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan testosteronitasojen normalisointi testosteronivajeessa voi olla sydämen kannalta hyödyllistä, koska sen on todettu vaikuttavan positiivisesti sydänterveyden riskitekijöihin, kuten veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen.

 

Mikäli mies sairastaa vaikeaa sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoimintaa tai iskeemistä sydänsairautta, testosteronikorvaushoito voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, jotka ilmenevät nesteen kertymisenä elimistöön. Tällöin testosteronikorvaushoitoa ei tule aloittaa.

 

Milloin testosteronikorvaushoito tulisi aloittaa?

Testosteronikorvaushoito on syytä aloittaa, mikäli miehellä on mitattu toistuvasti matala testosteronitaso, hänellä esiintyy selviä oireita ja hoidon hyödyt on arvioitu mahdollisia haittoja suuremmiksi.

 

Tavallisimmat haitat liittyvät lääkkeen annosteluun. Tällaisia ovat esimerkiksi pistoskohdan kipu, ihoärsytys geelin annostelualueella, ihon rasvoittuminen, turvotus, toisinaan ärtyneisyys ja hermostuneisuus. Myös veren hemoglobiinin määrä nousee, minkä vuoksi arvoja tulisi seurata. Toisinaan eturauhasen liikakasvu pahenee, mutta tilannetta seurataan hoidon aikana.

 

Kuten minkä tahansa lääkehoidon yhteydessä, lääkäri arvioi hyödyt ja haitat ja keskustelee miehen kanssa yksilöllisestä hoidosta. Lisäksi ennen hoitoa lääkäri tutkii miehen ja häneltä otetaan verikokeita. Hoidon aloituksen jälkeen on syytä sopia kontrollikäynnistä.

 

Elämäntaparemontti on hyvä ensiaskel moneen vaivaan. Painoa kannattaa pudottaa, liikuntaa lisätä ja ruokavaliota muokata kevyempään suuntaan. Mikäli oma terveydentila askarruttaa, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen.

 

Lähde:
Elagizi et al. Testosterone and cardiovascular health. Mayo Clinic Proceedings, 2018;93(1):83–100. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2017.11.006.

 

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti