Lapsettomuus on arka aihe ihmiselle, jolle perhe on yksi suurimmista haaveista. Syitä tilanteeseen voi olla useita. Jotta asiaan saadaan selvyys, on tärkeää selvittää pariskunnan molempien osapuolten tilanne.

Miehen kohdalla testosteronin puutetta voi esiintyä samaan aikaan alentuneen hedelmällisyyden kanssa, eikä testosteronivaje ainakaan paranna tilannetta. Seksuaalinen haluttomuus, erektiohäiriöt sekä lihasmassan ja -voiman heikkeneminen voivat olla merkki iän myötä hitaasti etenevästä testosteronivajeesta.

Mikäli miehellä todetaan testosteronin puute, eivätkä terveelliset elämäntavat tuo toivottua muutosta oloon, voidaan harkita testosteronihoidon aloittamista. Perheenlisäystä toivovien kohdalla on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että kun testosteronia annetaan lääkkeenä, kivesten oma testosteronituotanto loppuu – ja näin tapahtuu myös siittiötuotannolle. Siksi testosteronihoito ei tarjoa apua lapsettomuuteen vaan päinvastoin huonontaa tilannetta.

Joskus lapsettomuuden syyksi voi osoittautua anabolisten steroidien käyttö. Tästä olisi syytä puhua jo heti lapsettomuusselvittelyjen aluksi.

Hae apua erikoislääkärin vastaanotolta

Koska syyt lapsettomuudelle eivät ole aina yksiselitteisiä, on tärkeää, että asiaa selvitetään erikoislääkärin kanssa.

PP-M_NEB-FI-0001-1/06-2019