Milloin on oikea aika testata testosteronitasot?

Milloin on oikea aika testata testosteronitasot?

Mikäli miehen seksuaalinen halu on kateissa, lihasvoima tuntuu heikentyneen ja olo on alavireinen, saattaa olla syytä testata testosteronitasot.

Testosteronin mittaaminen on helppoa: kyseessä on yksinkertainen verikoe. Koska testosteronitaso on korkeimmillaan aamulla, suositellaan sen mittaamista useimmissa tapauksissa ennen klo 11 aamulla.

 

Tunnista testosteronivajeen oireet

Testosteronivajetta kannattaa epäillä erityisesti, jos miehen seksuaalinen halu (ja kenties myös kyky) on huonontunut, samoin jos lihasmassa ja -voima ovat vähentyneet. Myös alavireisyys, hermostuneisuus, kognitiivisten kykyjen huonontuminen ja joskus jopa yöhikoilu voivat vihjata vajeesta. On kuitenkin tärkeää sulkea pois myös muut syyt, kuten mahdollinen masennus.

 

Rajaa muut tekijät pois

Mikäli mittaustulos on viitealueen alapuolella, pitää testi uusia, jotta mahdolliset väliaikaiset stressitekijät saadaan suljettua pois. Luteinisoivan hormonin tarkistamista kannattaa harkita, jos epäilee sekundaarista hypogonadismia. Myös prolaktiini on hyvä tarkistaa, sillä joskus voimakkaasti alentuneen testosteronin takana onkin prolaktinooma, hyvänlaatuinen aivokasvain.

 

Jos mies on huomattavan lihava tai jos tulokset ovat “harmaalla alueella”, kannattaa tarkistaa laskennallinen vapaa testosteroni: se voi olla riittävä, vaikka kokonaistestosteroni onkin alentunut.

 

Keskustele hoitomahdollisuuksista

Jos testosteronivaje todetaan, on hyvä keskustella siitä, että testosteronikorvaushoito on yleensä tarkoitettu elinikäiseksi – ja että korvaushoito lopettaa omien kivesten vähäisen tuotannon kokonaan. Siksi on hyvä miettiä myös elämäntapamuutoksia, kuten laihduttamista. Lue lisää testosteronivajeesta.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti