Mies ja testosteronivaje? 5 syytä, miksi oireista vaikeneminen ei kannata

Mies ja testosteronivaje? 5 syytä, miksi oireista vaikeneminen ei kannata

Kuten meillä suomalaisilla on tapana sanoa, puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen kultaa. Terveysasioissa tällä vanhalla viisaudella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Nämä viisi syytä osoittavat, että testosteronitasosta puhuminen ja huolehtiminen kannattavat.

  1. Seksuaalisen haluttomuuden syy ja erektio-ongelmat voivat selvitä. Jos seksi ei enää suju tai kiinnosta kuten ennen, voi taustalla olla testosteronivaje.
  2. Ongelmien taustalla voi olla ylipaino. Lihavuus on tyypillinen syy testosteronivajeeseen, joten terveellisillä elämäntavoilla voi saada ihmeitä aikaan.
  3. Alipaino ja ylikunto voi heikentää testosteronitasoa. Syömishäiriöstä tai muunlaisesta sairastelusta johtuva alipaino voi heikentää hormonitoimintaa. Keho voi reagoida liialliseen kuntoiluun kuten mihin tahansa stressiin, ja tämä voi näkyä myös testosteronitasoissa. On ensisijaisen tärkeää hoitaa kuntoon sairauksista johtuvat oireet ja muistaa terveelliset elämäntavat.
  4. Pitkäkestoinen, hoitamaton testosteronivaje voi aiheuttaa osteoporoosia, eli luukatoa. Mikäli vajeeseen ei saada muutosta elämäntavoilla tai hormonihoidolla, riski luunmurtumiin kasvaa.
  5. Puhuminen auttaa monessa asiassa. Kerro läheiselle ihmiselle huolesi ja mene rohkeasti lääkärin vastaanotolle. Alakuloisuus ja masennus sekä unihäiriöt voivat myös johtua testosteronivajeesta. Miksi pitäisi selvitä yksin, kun voi saada apua ja selvyyden asioihin?

 

Mikä testosteronivaje?

Noin 40 vuoden iässä miehen testosteronitaso alkaa laskea keskimäärin prosentin vuodessa. Seksuaalinen haluttomuus, erektiohäiriöt, hikoilupuuskat, lihasheikkoudet ja ärtyneisyys voivat olla merkki iän myötä hitaasti etenevästä testosteronivajeesta. Testosteronivaje tarkoittaa, että kiveksissä ei synny tarpeeksi testosteronia. Taustalla voi kuitenkin olla muitakin sairauksia tai ongelmia, joten on tärkeää puhua oireista lääkärin kanssa. Testosteronivajeen selvittäminen ja hoitaminen kannattaa niin fyysisen kuin henkisen terveyden takia.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti