miesten-vaihdevuodet-mieskuntoonfi

Halut poissa ja mielialat heittelevät – onko miesten vaihdevuodet olemassa?

Nuorten murrosikä ja naisten vaihdevuodet ovat tuttuja asioita. Niistä puhutaan ja siksi niitä ymmärretään. Mutta entä miehet? Miksei kukaan puhu testosteronivajeesta?

Aamu. Väsyttää tolkuttomasti, kun ei yöllä saanut nukuttua kunnolla. Aamuerektiota ei ole tänäkään aamuna. Töissä on vaikea keskittyä, koko ajan hikoiluttaa vaikkei edes tee mitään. Illalla kotiin tullessa puoliso yrittää lähestyä, mutta seksi ei vain kiinnosta. Sekin ärsyttää, kaiken muun lisäksi.

Tätäkö on ikääntyminen?

 

Testosteronipitoisuudet ovat huipussaan nuorilla aikuisilla ja ne aaltoilevat vuorokauden aikana – tästä johtuvat aamuerektiot. Lähempänä keski-ikää mies voi kuitenkin huomata, etteivät fyysinen ja henkinen vointi ole enää entisensä. Kyseessä voi jossain tapauksissa olla pikkuhiljaa etenevä testosteronivaje. Se tarkoittaa, ettei kiveksissä synny tarpeeksi testosteronia, ja tämä voi aiheuttaa erilaisia vaihdevuosien kaltaisia oireita.

 

Tunnista testosteronivajeen oireet

Oireita voivat olla seksuaalinen haluttomuus, erektiohäiriöt, lihasheikkous, lihasmassan väheneminen ja kuumat aallot. Myös masentuneisuus, ärtyneisyys, uni- ja keskittymisvaikeudet voivat vaivata. Oireiden taustalla voi olla muitakin sairauksia tai ongelmia, joten parhaiten selvyyden asiaan saa mittauttamalla testosteronitason lääkärin vastaanotolla.

 

Joillakin miehillä testosteroni voi iän myötä laskea niin paljon, että siitä tulee oireita. Yleensä näin ei kuitenkaan käy, joten miehillä ei katsota olevan samanlaisia vaihdevuosia kuin naisilla. Testosteronin tuotanto ei siis lopu, vaan hidastuu pikkuhiljaa. Testosteronivajeen oireita on monenlaisia hormonin eri toimintojen takia. Kaikilla ei ole kaikkia oireita ja oireita voi tulla eri aikaan ja eri tavalla. Naisilla taas munasarjojen estrogeenituotanto loppuu lyhyen ajan sisällä, joten hormonitasapaino muuttuu voimakkaasti.

 

On hyvä muistaa, että oireet ovat vain suuntaa antavia ja niiden taustalla voi olla myös muita sairauksia ja ongelmia. Terveelliset elämäntavat ja keskustelu lääkärin kanssa auttavat tilanteen selvittämisessä.

 

Elämäntaparemontti on hyvä ensiaskel moneen vaivaan. Painoa kannattaa pudottaa, liikuntaa lisätä ja ruokavaliota muokata kevyempään suuntaan. Mikäli oma terveydentila askarruttaa, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti