Miehen haluttomuus

Mihin katosi miehen kipinä – piileekö haluttomuuden taustalla testosteronivaje?

Viimeisimmästä kerrasta on ikuisuus. On turha enää yrittää koskettaa, kun toinen ei vastaa kosketukseen. Miksi mies ei halua seksiä?

Muistatko, kun suhteenne alkuaikoina ette voineet pitää näppejä erossa toisistanne? Olitte nuoria ja villejä. Oi niitä aikoja!

 

Ehkä huomaat olevasi parisuhteessa, jossa seksiä ei ole juurikaan – tai ei ole lainkaan. Sinä haluaisit, mutta miehesi ei. Jos näin on jatkunut jo pidempään, on ehkä syytä ottaa asia puheeksi.

 

Taustalla voi olla monia tekijöitä

Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. On kuitenkin luonnollista, että sen rooli muuttuu suhteen aikana. Jokainen pariskunta määrittelee itse, miten ja milloin he haluavat seksiä. Mikäli pariskunnan toiveet eivät kohtaa, voi suhteessa joutua umpikujaan.

 

Haluttomuus voi olla hetkellistä, esimerkiksi stressistä johtuvaa. Parisuhde muuttuu ajan myötä – esimerkiksi lapset voivat viedä yhteisen ajan. Työkin voi olla haastavaa. Hätiköityjä johtopäätöksiä ei kannata tehdä. Kaikissa tilanteissa koskettelu ja läheisyys ovat hyviä keinoja ylläpitää suhteen seksuaalisuutta – ja ovat mukavaa jo sinänsä. Jos seksittömyys on kuitenkin jatkunut jo pidempään eikä miehen haluissa näy muutosta, on parisuhteen molempien osapuolten etu puhua asiasta. Haluttomuuden taustalla voi olla esimerkiksi masennus tai testosteronivaje.

 

Testosteronivajeeseen kannattaa puuttua

Testosteronivaje tarkoittaa sitä, ettei kiveksissä synny enää tarpeeksi testosteronia. 40–50 vuoden iässä miesten testosteronitaso alkaa laskea noin prosentilla vuodessa. Kyseessä on siis yleensä iän mukanaan tuoma elämänvaihe. Naisten vaihdevuosiin verrattuna miesten testosteronivaje on paljon hitaampi prosessi. Suurimmalle osalle miehistä testosteronitason laskeminen ei aiheuta häiritseviä oireita. Osa taas kärsii esimerkiksi seksuaalisesta haluttomuudesta, erektio-ongelmista tai lihasmassan ja -voiman vähenemisestä.

 

Huomio kannattaa aluksi kiinnittää terveellisiin elämäntapoihin. Säännöllinen liikunta ja monipuolinen ruokavalio voivat saada ihmeitä aikaan. Testosteronivaje liitetään usein ylipainoon, sillä jos keskivartalossa on paljon rasvaa, testosteroni kulkeutuu rasvakudokseen, joka muuttaa sen naishormoni estradioliksi. Estradioli puolestaan lähettää aivoille viestin, ettei testosteronia tarvita lisää. Näin kierre on valmis. Jos alkoholia kuluu paljon, sen käyttöä on syytä vähentää.

 

Mikäli haluttomuus johtuu testosteronivajeesta, jo terveelliset elämäntavat voivat helpottaa tilannetta. Mikäli näin ei kuitenkaan käy, on tietyissä tapauksissa mahdollista aloittaa myös testosteronikorvaushoito. Hoidon tarpeen arvioi kuitenkin aina lääkäri; testosteronivajeen voi helposti sulkea pois verikokeella.

 

Elämäntaparemontti on hyvä ensiaskel moneen vaivaan. Painoa kannattaa pudottaa, liikuntaa lisätä ja ruokavaliota muokata kevyempään suuntaan. Mikäli oma terveydentila askarruttaa, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti