Testosteronivaje ei ole kovin yleinen vaiva, mutta sen esiintyvyys kasvaa iän myötä. Suurimmalle osalle tästä ei ole haittaa, mutta toiset voivat kärsiä testosteronivajeen oireista. Vaje tarkoittaa, että kivekset tuottavat liian vähän testosteronia.

Seksuaalinen halukkuus ja kyvykkyys joutuvat koetukselle

Seksihalut ja -kyvyt voivat rapistua, kun testosteronitaso laskee. Seksi ei kiinnosta kuten ennen, erektioita ei ole niin usein, seksistä tulee paineita ja sekin voi vaikuttaa halukkuuteen. Ikä, lihavuus, elintavat ja jotkut sairaudet vaikuttavat testosteroniitason hiipumiseen. Elintaparemontti kannattaa, painonpudotus voi jo normalisoida tilannetta. Joissakin tapauksissa voidaan harkita hormonikorvaushoitoa. Aluksi kannattaa testosteronivaje sulkea pois verikokeella. Jos oireena on erektiohäiriö, sydämen ja verenkiertoelimistön tilannekin kannattaa tarkistaa, mm. verenpaine ja veren rasva-arvot.

Testosteronipitoisuudet ovat huipussaan nuorilla aikuisilla ja ne aaltoilevat vuorokauden mukaan. Aamulla testosteronia on eniten ja tämän takia miehillä on usein aamuerektioita.

Uhkaa erityisesti ylipainoisia

Ylipaino vaikuttaa hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan. Kiveksissä voi muodostua riittävästi testosteronia ylipainosta huolimatta, mutta keskivartalon ylimääräinen rasvakudos nappaa hormonin talteen ja muuttaa sen toiseksi hormoniksi, estradioliksi. Se puolestaan huijaa aivoja väittämällä, ettei testosteronia tarvita enempää.

Mieskunto kohenee samoilla keinoilla kuin kunto yleensäkin. Kun lisää liikuntaa ja laittaa ruokavalion remonttiin, voi testosteronitaso kohentua huomattavasti. Jos alkoholinkäyttö on runsasta, sitä on syytä vähentää reippaasti.

Iho kuivuu ja parrankasvu tyssää

Koska testosteroni ylläpitää miehelle tyypillisiä ominaisuuksia, vajeessa esimerkiksi karvoitus ja parrankasvu voivat vähentyä. Iho voi kuivua ja ohentua.

Henkinen hyvinvointi on vuoristoradassa

Testosteronivaje vaikuttaa myös henkisesti. Voimien hiipuminen ja seksuaalinen haluttomuus voivat saada mielen matalaksi. Unikin voi olla katkonaista.

Vetämättömyys, innottomuus ja ärtyneisyys ovat tyypillisiä testosteronivajeen oireita, joskin voivat johtua monesta muustakin syystä. Ahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Läheiselle ihmiselle puhuminen voi helpottaa enemmän kuin arvaisi. Oireita ei kuitenkaan pidä vähätellä, ja lääkärin kanssa puhumista vältellä. On tärkeää saada oikea diagnoosi ja erottaa testosteronivaje esimerkiksi masennuksesta.

Testosteronitaso ei kerro kaikkea

On tärkeää tietää, että testosteroniarvot vaihtelevat paljon yksilöiden välillä. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että vaikka oireet viittaisivat testosteronivajeeseen, taustalla voi olla myös jokin muu sairaus tai epäterveelliset elämäntavat. Esimerkiksi alkoholin liikakäyttö tai masennus voivat aiheuttaa testosteronivajeen kaltaisia oireita.

Elämäntaparemontti on hyvä ensiaskel moneen vaivaan. Painoa kannattaa pudottaa, liikuntaa lisätä ja ruokavaliota muokata kevyempään suuntaan. Mikäli oma terveydentila askarruttaa, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen.

PP-M_NEB-FI-0001-1/06-2019