askarruttaako hormonihoito

Askarruttaako hormonihoito? Myös näillä keinoilla helpotat testosteronivajetta

Testosteronivaje ei välttämättä vaadi hormonihoitoa. Tiesitkö, että terveellisillä elämäntavoilla voit helpottaa oireita?

Keski-iän tienoilla osa miehistä voi kokea vaihdevuosien kaltaisia oireita: hikoilua, kolotuksia, kuumia aaltoja ja ärtyneisyyttä. Seksuaalinen haluttomuus ja erektiohäiriöt voivat yleistyä. Kyse saattaa olla testosteronivajeesta, joka tarkoittaa sitä, että kivekset tuottavat pikkuhiljaa yhä vähemmän testosteronia. Testosteronitaso laskee noin prosentilla vuodessa miehen täytettyä 40 vuotta.

Suurimmalle osalle testosteronitason laskeminen ei aiheuta oireita. Osa voi jopa kokea helpotusta siitä, ettei seksi pyöri mielessä jatkuvasti. Toisia oireet kuitenkin häiritsevät niin paljon, että he hakeutuvat lääkärin vastaanotolle selvittämään, mistä on kyse.

 

Painonpudotus voi auttaa

Lihavuus on tyypillinen syy testosteronivajeeseen. Aivot tuottavat aivolisäkkeessä luteinisoivaa hormonia, joka vaikuttaa kiveksien testosteronituotantoon. Kivekset puolestaan välittävät aivoille tiedon, että testosteronia on tarpeeksi. Jos mies on ylipainoinen, kiveksissä syntyvä testosteroni menee rasvakudokseen, joka muuttaa sen estradioliksi, naishormoniksi. Tämä hormoni välittää aivoille viestin, että testosteronia ei tarvita. Painon pudottaminen ruokailutottumuksia muuttaen ja liikuntaa lisäten on hyvä keino puuttua testosteronivajeeseen.

 

On hyvä muistaa, etteivät kaikki oireet liity testosteronivajeeseen, ja siksi oireiden lieventämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota liikuntaan, syömiseen, juomiseen - ja puhumiseen. Mikäli oireet haittaavat elämää, niistä kannattaa puhua. Elämäntaparemontti vaatii usein muiden ihmisten, kuten läheisten tai lääkärin tukea.

 

Vaihtoehtona testosteronikorvaushoito

Mikäli terveelliset elämäntavat eivät helpota oireita, verikokeella todennettua testosteronivajetta voidaan hoitaa myös testosteronilisällä. Mahdollisen lääkehoidon tarpeellisuuden ja hyödyt ja haitat arvioi aina lääkäri. Hoidon aloittaminen edellyttää, että testosteronitaso on ollut alhainen toistuvissa mittauksissa ja miehellä on häiritseviä oireita.

 

Elämäntaparemontti on hyvä ensiaskel moneen vaivaan. Painoa kannattaa pudottaa, liikuntaa lisätä ja ruokavaliota muokata kevyempään suuntaan. Mikäli oma terveydentila askarruttaa, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti