testitagi

Totta vai tarua – altistaako testosteronihoito eturauhassyövälle?

Mikäli terveelliset elämäntavat eivät tuo toivottua helpotusta testosteronivajeeseen, voidaan miehen vointia helpottaa hormonihoidolla. Hormonihoidon tarkoitus on normalisoida kehon hormonitasapainoa, mutta miestä hoidon aloittaminen saattaa epäilyttää. Onko testosteronihoidosta haittoja?

Vastaanotolle tulee mies, jolla on jo useampia vuosia mittarissa. Hän kertoo, ettei ole enää entisensä. Seksi ei kiinnosta eikä suju, lihasmassa ja -voima ovat vähentyneet, hikoiluttaa ja masentaa. Syitä oireille voi olla monia. Mikäli mies on yli 40-vuotias, ei testosteronivajetta kannata sulkea pois mahdollisena oireiden aiheuttajana.

 

Jos todetaan, että miehen oireet johtuvat testosteronivajeesta, eikä elämäntapamuutoksista ole apua, voidaan miettiä hormonikorvaushoidon aloittamista

 

Hoidon aloittaminen ja yhteys eturauhassyöpään


Ennen hoidon aloittamista tehdään eturauhastutkimus tunnustelemalla sekä mittaamalla veren PSA-taso. Tarvittaessa otetaan myös muita laboratoriokokeita. Toisinaan tehdään myös ultraäänitutkimus. Hoidon haittavaikutuksista puhuttaessa potilaalla saattaa nousta kysymyksiä hoidon yhteydestä eturauhassyöpään. Aiheesta on tärkeää puhua potilaan kanssa jotta turhat pelot ja väärät tiedot voidaan kumota.

 

Eturauhassyöpä on useimmiten hormoniriippuvainen ja sen hoitoon kuuluu testosteronin poistaminen kemiallisesti tai jopa kivekset poistamalla.

 

Ikä on suurin eturauhassyövälle altistava tekijä. Mikäli perheessä on eturauhassyöpää, myös perinnöllisyys voi vaikuttaa. Elintavoilla on mahdollista vaikuttaa eturauhassyövän syntyyn, sillä runsas rasvan ja lihan syöminen, lihavuus ja tupakointi suurentavat sairastumisen riskiä. Tupakoitsijoilla on myös suurentunut riski kuolla eturauhassyöpään.

 

Hormonikorvaushoidon mahdolliset haittavaikutukset


Testosteronihoidon alkuvaiheessa voi esiintyä turvotusta, annostuspaikan ärtymystä, ihon rasvoittumista ja hemoglobiinin nousua. Hoito ei altista syövälle, mutta voi tuoda esiin jo olemassa olevat hormoniriippuvaiset syövät ja kiihdyttää niiden kasvua. Siksi eturauhasta seurataan myös testosteronihoidon aloittamisen jälkeen.

 

Eturauhanen on tutkittava testosteronihoidon aikana vuosittain. Mikäli miehellä on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (benign prostatic hyperplasia, BPH), on kontrollissa hyvä käydä useammin.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti