Mietteliäs mies rannalla

Eikö viisari värähdä? 5 lähestymistapaa erektio-ongelmiin

Puolison kosketus ei kiinnosta. Aamu ei käynnisty yhtä terhakkaasti kuin aiemmin. Intiimin läheisyyden ajatteleminen - no, sitä ei vain tule ajateltua. Erektio-ongelmat voivat iän myötä yleistyä, ja niistä kannattaa puhua niin puolison kuin lääkärin kanssa.

Mitä enemmän miehelle kertyy vuosia, sitä todennäköisempää on myös se, ettei seksi kiinnosta samalla tavalla kuin ennen. Ja vaikka kiinnostaisi, kyvykkyyden kanssa voi olla ongelmia. Haluttomuuteen voi vaikuttaa moni asia. Yksi mahdollinen syy voi olla testosteronivaje. Noin 40 vuoden iässä miehen testosteronitaso alkaa laskea keskimäärin prosentin vuodessa. Vaje yleistyy usein iän myötä, mutta voi toisaalta koskettaa kaiken ikäisiä.

 

Suomalaiset miehet odottavat keskimäärin viisi vuotta ennen kuin menevät lääkärin puheille*. Tässä ajassa sekä heidän oma olonsa että mahdollisen parisuhteen tila ehtii heikentyä huomattavasti. On aika puhua. Nämä viisi vinkkiä auttavat erektio-ongelmien käsittelemisessä:

 

 1. Hyväksy ongelma. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen tai erektiovaikeudet eivät ole hävettäviä tai piiloteltavia asioita. Niiden taustalla voi olla monenlaisia syitä, kuten ihan vain vanheneminen. Erektiohäiriö voi olla myös ensioire sydän- ja verisuonisairaudesta. Taustalla voi piillä myös testosteronivaje, jota voidaan hoitaa elämäntapamuutoksilla tai hormonihoidoilla. Ongelman ratkaisu edellyttää kuitenkin ongelman hyväksymistä.
   
 2. Puhu avoimesti. Puolisolle, lääkärille, ystävälle. Ihmiselle, jonka kanssa puhuminen tuntuu luontevalta. Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Moni mies kärsii samasta ongelmasta. Erektiovaikeuksista kärsii jopa joka toinen mies, ja oireisesta testosteronivajeestakin kärsiviä miehiä on Suomessa kymmeniätuhansia.
   
 3. Mittauta testosteronitaso. Ei kannata odotella, että testosteronitaso mitataan automaattisesti joskus tulevaisuudessa. Pyydä lääkäriä mittaamaan taso heti, kun oireet ovat häiritseviä. Jos testosteroniarvo on matala, se on syytä mitata ainakin kerran uudestaan. Jos veren rasva-arvoja ei ole mitattu, nekin on hyvä tarkistaa.
   
 4. Muistuta rakkaasi tärkeydestä. Parisuhteessa seksuaalinen haluttomuus ja erektio-ongelmat voivat olla erityisen ikäviä asioita, sillä kumppani saattaa helposti luulla, että vika on hänessä. Muista kehua rakastasi ja puhua hänelle avoimesti. Olette tässä veneessä yhdessä. Läheisyys, halaaminen ja koskettelu ovat aina kotiinpäin.
   
 5. Kiinnitä huomiota elämäntapoihin. Tuleeko alkoholia nautittua turhan usein, onko vihreä väri kadonnut lautaseltasi, jäikö säännöllinen liikkuminen nuoruuteen? Skarppaa terveellisten valintojen kanssa ja voit huomata suuren eron! Omaan kuntoon ja alhaiseen testosteronitasoonkin, jos sellaisesta on kyse, voi vaikuttaa omilla valinnoilla -  hormonihoito ei siis ole välttämätöntä. Muista varoa stressiä, liiallista suorittamista ja ylikuntoa. Aikuisen miehen elimistö tarvitsee myös lepoa.

 

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti