4 parisuhdeongelmaa, joihin voi löytyä vastaus lääkärin vastaanotolta

4 parisuhdeongelmaa, joihin voi löytyä vastaus lääkärin vastaanotolta

Piinaako parisuhdetta toisen innottomuus ja jatkuva ärtyneisyys? Puuttuuko petipuuhista puhti? Parisuhde voi joutua iän myötä koetukselle, kun fyysiset ja henkiset vaivat alkavat painaa päälle. Lääkärin vastaanotolta voi kuitenkin löytyä ratkaisu moneen parisuhdepulmaan.

1. Erektio-ongelmat

Miehelle voi olla kova pala, jos seksuaaliset kyvyt alkavat rapistua. Syynä erektio-ongelmiin voivat olla esimerkiksi stressi, masennus, parisuhteen tilanne, sydämen ja verenkiertoelimistön sairaudet, diabetes tai testosteronivaje.

 

Eräs, melko harvinainen syy voi olla se, että iän karttuessa testosteronitaso laskee. Kaikki miehet eivät kärsi oireisesta testosteronivajeesta, mutta osalla ilmenee esimerkiksi lihasmassan ja -voiman heikkenemistä, seksuaalisia ongelmia ja jopa kuumia aaltoja. Testosteronivajeeseen voidaan puuttua terveellisillä elämäntavoilla ja toisinaan hormonihoidollakin. Testosteronitason voi käydä mittauttamassa lääkärin vastaanotolla. Samalla erektiohäiriön muita mahdollisia syitä voidaan selvittää.

 

2. Haluttomuus

Haluttomuudesta voi olla hankala puhua. Jos mies kärsii erektiovaikeuksista, myös kiinnostus seksiä kohtaan voi hiipua ja toisaalta haluttomuus voi johtaa erektiovaikeuksiin. Kyseessä on oikea noidankehä – aina ei ole selvää, mikä on syy ja mikä seuraus. Parisuhde voi joutua koetukselle, jos seksi ei enää huvita. Avain tähänkin asiaan on avoin keskustelu.

 

3. Jaksamattomuus

Saitko viime yönä riittävästi unta? Ovatko halot hakkaamatta ja astiat tiskaamatta? Jos puhti on jatkuvasti poissa, sen kyllä huomaa. Myös keskittymiskyky ja muisti voivat olla koetuksella.

 

Kun ei ole energiaa, ei parisuhteeseenkaan jaksa panostaa. Väsymys ja jaksamattomuus voivat olla oireita ihan vain huonosta kunnosta ja liikunnan puutteesta, mutta myös diabeteksesta, masennuksesta ja joskus testosteronivajeesta.

 

4. Kommunikaatio-ongelmat

Ovatko välit puolisoon viilentyneet muuallakin kuin makuuhuoneessa? Testosteronivaje voi vaikuttaa mielialaan ja yleiseen vireystilaan, jotka puolestaan ovat tärkeitä tekijöitä kommunikoidessa. Väsyneen sohvaperunan kanssa on vaikea keskustella, eikä hänestäkään tunnu mukavalta.

 

Jos mieliala on koko ajan ärtynyt tai masentunut, se heijastuu myös parisuhteeseen. Taustalla voi olla syitä, jotka ovat hoidettavissa lääkärin avulla. Kireän pinnan taustalla voi olla työstressiä ja parisuhteen ongelmia, mutta myös biologisia syitä. Hormonitoiminnan hiipuminen voi vaikuttaa myös malttiin.

Testosteronivaje?

Epäiletkö testosteronivajetta?

Ota yhteys lääkäriisi.

Iästä huolimatta, jos seksi ei kiinnosta, väsyttää, olo on ärtynyt ja veto on kaikin puolin poissa, sinulla saattaa olla testosteronivajeen oireita.

Jos epäilet itselläsi testoteronivajetta, tee testosteronivajeen oiretesti. Mikäli oireita esiintyy, veren kokonaistestosteronipitoisuus on helppo mitata.

Tee oiretesti